De data-driven marketeer

Wanneer je aan data-driven marketing denkt, denk je eigenlijk automatisch aan cijfers, grafieken, analyses, CTR en CPM. Deze zijn namelijk erg belangrijk als hulpmiddel voor marketeers en zeer informatief. Met behulp van data en bijbehorende visualisaties worden de meest complexe feiten duidelijk en inzichtelijk. Waar je echter niet zo snel aan denkt bij data driven marketing, is wat er voor nodig is om data-driven te kunnen werken! Het is niet alleen een kwestie van Google Analytics aanzetten en zien welke mensen er op je advertenties hebben geklikt. Het belangrijkste onderdeel van data-driven marketing is wellicht zelfs … de data-driven marketeer!
 
Hoe komt dat? Data-driven marketing is eigenlijk grotendeels een manier van denken. Als je op de verkeerde dingen let of niet weet hoe je met je data moet omgaan, gaat het je namelijk nauwelijks tot geen voordelen opleveren. De data is immers geen doeleinde, maar een hulpmiddel. Weliswaar een zeer belangrijk en effectief hulpmiddel bij het ontwikkelen van de meest relevante en effectieve marketingstrategie. Als je de juiste manier van denken hanteert en je datastrategie goed inzet verlaagt je retentie en vergroot je je fanbase! 
 
De 5 belangrijkste onderdelen van data-driven denken zijn: creativiteit, focus op de klant, innovatie, besluiten nemen en resultaatgerichtheid. 
 
Creativiteit heb je nodig om te bepalen wat je data je eigenlijk duidelijk probeert te maken. De cijfers op zich vertellen namelijk geen verhaal: dat moet jij voor ze doen. Ze geven je alleen een hint naar wat het verhaal zou kunnen worden. Het is aan jou om te begrijpen waar ze naar hinten, bijvoorbeeld een patroon in het aankoopgedrag van je klanten of in hun online communicatie. Een datamanagement platform kan het ontdekken en begrijpen van een patroon vergemakkelijken, aangezien de data daar overzichtelijk in kan worden weergegeven. 
 
Een focus op de klant is belangrijk omdat je je marketingcampagnes maar voor één groep maakt: je klanten. Het helpt dus zeer goed als je snel door kunt hebben hoe je klanten denken en als je daar efficiënt op kunt reageren. Journey mapping is daar een handig hulpmiddel voor. Ook hieraan kan een datamanagement platform bijdragen: trends in consumentengedrag, de zogenoemde ‘journeys’, worden sneller duidelijk wanneer alle data zich op één gezamenlijke plek bevindt.
 
Innovatie is ook belangrijk, want data vertelt alleen een verhaal ten opzichte van andere data. Hoe weet je wat het beste werkt als je niet weet wat goed is en wat slecht? Voor innovatie is het durven nemen van risico’s en het willen uitvoeren van experimenten essentieel. Natuurlijk kan een experiment fout gaan, maar als je hier ruimte voor incalculeert in je marketingstrategie is dat helemaal niet erg. En van fouten kun je alleen maar leren. 
 
Het snel en gemakkelijk nemen van besluiten is van belang voor je data-driven marketingstrategie, omdat er veel verschillende besluiten genomen zullen moeten worden, zowel groot als klein, om een campagne daadwerkelijk succesvol op gang te laten komen. Deze besluiten hoeven niet allemaal door mensen zelf worden genomen; het is zelfs aan te raden om een groot deel van de besluiten te automatiseren door gebruik te maken van technologie. Dit bespaart tijd en moeite, en vergemakkelijkt het proces. 
 
Ten slotte bezit een goede data-driven marketeer resultaatgerichtheid. Iedereen wil natuurlijk de omzet van hun bedrijf zien groeien, maar het is belangrijk om in dat proces de andere belangrijke resultaten niet te vergeten. De ideale data-driven marketeer weet de kosten te reduceren, durft te testen en weet vervolgens wat het beste werkt, en heeft een goed idee van de impact die een specifieke verandering heeft op de consument. Al deze resultaten vormen namelijk de basis voor een goede of slechte omzet – de beste marketeers weten echter dat alleen kijken naar het resultaat niet is hoe je het verbetert. 
 
Kortom: De beste data-driven marketeers zijn analytisch én creatief tegelijk; precies wat de markt nodig heeft.